4 daagse van het Heuvelland 12-15augustus 2010

Website 4daagse v/h Heuvelland

Klik hier om naar de fotoreportage te gaan

 

De 7,14 en 21 km routes gaan elke dag een andere kant op dan de 28 en 42 km. Over de 4 dagen genomen lopen de 14 en 21 km wandelaars, het eerste stuk hetzelfde als de 28 en 42 km wandelaars, alleen op een andere dag.

De wandeling van 28 en 42 km gaat richting Blankenberg, Reijmerstok en Slenaken voor "de Heuvelland­route". Deze eerste dag gaat via Ter-blijt en Gasthuis naar Blankenberg. Onderweg in dit glooiend landschap staat in het Wolfshuis gelegen tussen Gasthuis en Sibbe de Van Tienho-venmolen als een markant baken in het landschap. De van Tienhoven-molen is de enige molen in Neder­land die geheel uit mergelblokken is gebouwd.
Het is een zogenaamde bovenkruier. Men wandelt over het plateau, over veldwegen en langs akkers en wei­landen met aan de boorden van de velden, veldbloemen die weer terug zijn in het landschap. De rustplaats Blankenberg ligt in een dal verscho­len tussen het groen en heeft een aparte uitstraling.
Na de rust gaat de wandeling door veld- en holle wegen tot Reijmer­stok en ziet men de toren van het Amerikaans Oorlogs kerkhof al van verre. De 8301 witte kruisjes herin­neren aan de slachtoffers en de prijs die vele Amerikanen hebben moeten betalen in de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid. Elk jaar worden in mei tijdens Memorial Day de gesneuvelden met veel eerbetoon herdacht. Het is erg indrukwekkend, al die witte kruizen, want achter elk wit kruis steekt een verhaal. De rustplaats in Reijmer­stok is de Puthof met de prachtige binnenplaats, waar men heerlijk kan genieten van de ambiance van deze herenboerderij. Aan de muren zijn nog diverse wapenschilden te zien, wat iets van de historie weergeeft. Hier is het keerpunt van de 28 km. De wandeling van 42 km gaat verder naar Slenaken, door het fraaie dal van de Gulp, wat in het 5 sterren­landschap ligt een geweldig wandelgebied met veel variatie in flora en fauna, vakwerkhuizen, holle wegen met in de hoofdrol het meanderende riviertje "De Gulp". Het plaatsje Slenaken is het groen­ste dorp van Nederland, maar straalt tevens gezelligheid uit, door de hotels en restaurantjes met hun gezellige terrassen .

De route voor de 28 en 42 km wan­delaars gaat via Cadier en Keer, Rijckholt naar 's Graven voeren "de Mergellandroute ".
Al snel bereikt men de Bemelerberg, waar men een mooi uitzicht heeft enerzijds over het lieflijke dorp Bemelen en anderzijds de contou­ren van de Limburgse hoofdstad Maastricht, gelegen in het dal van de Maas. De Bemelerberg bestaat uit de Cluysberg, Stro- en Winkelberg en is onderdeel van een 35 ha groot natuurgebied. Onmiskenbaar zijnde ingangen van de ondergrondse mergelgroeven. Deze ontstonden door het uitzagen van mergelblokken, waarmee huizen werden gebouwd; enkele van deze huizen zijn in Bemelen te zien.
De Cluysberg is genoemd naar een voormalige bewoner, die deze grot bewoonde en een kluizenaars-bestaan leidde. De mergelwanden geven aan de bodem plaatselijk een kalkrijke structuur, waar een aan­tal plantensoorten, zoals de gevinde kortsteel, beemdkroon en driedistel voor een bloemrijke vegetatie zorgen in voorjaar en zomer. Het grasland wordt sinds 1979 onderhouden door het mergellandschaap. Vroeger, tot voor 1923 trok de dorpsherder van Bemelen, Wum Vroom met zijn kud­de langs de hellingen. De eerste rust is in het Keerhoes te Cadier en Keer. Van hieruit gaat de wandeling via veld- en boswegen met mooie uitkijkjes over het Maas­dal, met op de achtergrond de Sint Pietersberg en de afgravingen van de Enci naar het Savelsbos. Dit bos her­bergt een aantal groeves in de onder­grond. Mensen groeven hier vroeger mergel, kiezel of vuursteen op. Er is een vijfduizend jaar oude vuursteen-mijn. De vuursteen werd uit de mer­gel gegraven en van deze harde steen werden bijlen, speerpunten en mes­sen gemaakt. De vuursteengroeven zijn afgesloten voor het publiek. In deze groeven houden veel vleer­muizen hun winterslaap. Hoewel er al duizenden jaren mensen in deze omgeving wonen zijn de bossen op de steile hellingen nooit gekapt.. Een fraai hellingbos met vele doorkijkjes vele kronkelende bospaden maakt de wandeling door het Savelsbos tot iets bijzonders. Ook de flora en fauna, de vuursteenmijn zijn apart te noemen. De schuine ligging was niet geschikt voor de landbouw. Om de bijzondere planten en dieren, die er voorkomen te beschermen, heeft de rijksoverheid grote delen aangekocht. Staatsbosbeheer is nu verantwoordelijk voor dit gebied. Bij de boswachterwoning midden in het bos heeft men een prachtig uitzicht over de schapenweide en kan men een blik werpen op het plaatsje Gronsveld. In Rijckholt is de rust en het keerpunt voor de 28 km. De wandeling van de 42 km gaat naar 's Gravenvoeren in België, 's Gravenvoeren is de hoofdgemeente in de Voerstreek.
Over veldwegen en bospaden door een ongerepte natuur wandelt men ongemerkt in het grensgebied tussen Nederland en België . De Voerstreek is een prachtig wandelgebied, 's Gravenvoeren maakt deel uit van deze mooie streeken heeft zich in de loop der tijd ontwikkelt tot het centrumVoor de watervoorziening was 's Gravenvoeren vroeger aangewezen op de Voer. Dit heeft invloed gehad op het uiterlijk van het dorp. De  huizen, die via platte loopbruggetjes bereikt moeten worden, vormen een   lang lint langs de Voer.  Mooie bouwwerken als de kerk, de pastorie en verscheidene boerderijen uit de direkte omgeving stammen nog uit de Oostenrijkse periode van deze streek In dit kleine dorp hebben 3 kastelen gestaan; het Kasteel van de "Graven van Voeren" is er niet meer. "Alten­broek" en "Ottegraven" zijn de nog twee overgebleven kasteeltjes. Men vindt er geen pretparken of dure hotels, maar wel fami­lie bedrijven, kleinschalig van opzet met een gastvrije gastrono-mie. Het toerisme is hier gefocust op natuur, rust en ontspanning.

Wij hebben maar 28km gedaan vandaag

De wandeling van 28 en 42 km naar Oud-Valkenburg, Gulpen en Epen is "de Panoramaroute". Deze staat garant voor een wandeling met vele panorama's, maar ook veel beziens­waardigheden, door enerzijds het heuvelachtige landschap en ander­zijds het dal van het riviertje " de Geul" .
De vele kastelen " zoals Schaloen, Oost, Genhoes, Den Halder in Val­kenburg en kasteel Neubourg in Gulpen geven een extra glans aan deze wandeling. Het heuvellachtige landschap maakt deze wandeling wat zwaarder, maar geeft daardoor ook prachtige vergezichten. De eerste rust is in de monumentale hoeve in Oud-Valkenburg gelegen aan de rand van het Gerendal. Een typische Limburgse hoeve, die geen dienst meer doet als boerderij, maar waar een outdoor bedrij f is gevestigd. Het Gerendal is het beroemdste bloe­mendal van Limburg, waarschijnlijk zelfs van heel Nederland. Dankzij de gevarieerde, kalkrijke bodem groei­en hier vele soorten orchideeën. De kalkgraslanden zijn erg kwetsbaar en niet toegankelijk voor publiek De orchideeëntuin gelegen in het Gerendal is beslist een bezoek waard. Hier groeien alle planten die ook in de rest van het gebied voorkomen. Na de pauze gaat de wandeling ver­der naar de voet van de Keutenberg, een stijle klim zeer bekend bij wiel­renners. De wandeling gaat langs het mooie en vlakkere pad langs de oevers van de Geul. De Gronseler-put, is een bergbron waarvan het water de Geul instroomt. Aan de voet van de Dode Man staat een gro­te mooie kapel, die tot het gehucht Stokkum behoort. In Beertsenho-ven, een gehucht van enkele huizen, begint een pittige klim door het bos, die boven beloond wordt met een prachtig panorama over de plaatsen Wylré en Gulpen. De weg naar het dal gaat over een veldweg en later door weilanden, waarbij het uitzicht over de mooie dalen blijft boeien. Gulpen is een mooi dorp met een moderne oude dorpskern, waar de vele mooie terrasjes zorgen voor een rustige gezellige sfeer. Het grillige riviertje De Gulp is door moderne bouwwerken aan ban­den gelegd. De prachtige water-radmolen is een rijksmonument uit 1712 en wordt nog steeds gebruikt om graan te malen, al is het maar om pannenkoeken van te bakken
Even buiten Gulpen is een rust­plaats, dit is het keerpunt van de 28 km wandeling.


28 km vandaag

De wandeling van de 28 en 42 km heet de "Groeveroute". Deze wandeling gaat naar Kasen-Geulle-Elsloo. Al snel wandelt men door de Meerssener Dellen en langs de Groeve van Curfs, waar men tot voor kort nog mergel heeft gedolven voor DSM. Het ontstane gat zal in de komende jaren worden heringericht als natuurgebied en wellicht toegan­kelijk worden voor publiek.
Meerssen heeft een gezellige dorps­kern en is vooral bekend om de basiliek. In het Proostdij-park, waar men doorheen wandelt heeft men een mooi uitzicht op de basiliek. Het theehuisje in het park aan de rand van de vijvers is voor jonge stellen een geliefkoosde locatie om te trouwen.
De basiliek, uit de 8e eeuwis een schit­terend bouwwerk, het wonder,dat hier heeft plaats gevonden, zorgt ervoor dat deze basiliek elk jaar wordt bezocht door vele pelgrims. Ook voor degene, die niet religieus zijn is een bezoek beslist de moeite waard. Alles over het ontstaan van dit gebouw en de rol die het heeft gespeeld in de geschiedenis is te lezen in de folder, die in de basiliek ver­krijgbaar is.
Door bos en veldwegen bereiken we Kasen gelegen langs de A2. Hier is een rustplaats in Bergrust. Kasen is een gehucht ingesloten enerzijds door de A2 en anderzijds door het Bunderbos. Kasen is erg in trek bij forenzen, de fraaie woningbouw in de al even mooie tuinen zijn hier getuige van. Het Bunderbos is een hellingbos met vele bronbeekjes, die de ondergrond vaak iets vochtig en soms drassig maken, hierdoor heeft zich in het Bunderbos een aparte flora en fauna ontwikkelt. De smalle kronkelende bospaadjes maken het erg leuk om door dit bos te wandelen. Als afleiding gaat de wandeling ook nog een stukje langs het Juliana-kanaal en bereikt men zo Geulle. In Geulle is het tweede rustpunt en tevens keerpunt van 28 km wande­ling. Geulle is een dorp dat bestaat uit 3 delen: Geulle aan de Maas, Onder Geulle en Boven Geulle.